Så tar du bättre porträtt

Fotografering - ta bättre porträtt

Böj på benen, gläd dig åt molniga dagar och fotografera mer! Stor kamera betyder inte alltid bättre bilder, nyfikenhet, tålamod och kreativitet räcker långt! Här är fem bra tips för att få till bättre porträtt.

Se exempelbilder

#1 GÅ NÄRMARE

Det vanligaste misstaget när vi tar porträtt är att vi är lite lata, vi står oftast för långt ifrån personen. Resultatet blir en rörig bild där huvudpersonen blir alldeles för liten, och blicken hamnar på allt annat än personen. Rör på dig! Gå närmare så att fokus hamnar på ansiktet. När du är närmare är det också lättare prata med personen. Du undviker stela poser och personen hamnar i blickfånget!

Se exempelbilder | Kommentera

Se exempelbilder

#2 TÄNK PÅ LJUSET

Olika tidpunkter på dygnet ger olika ljus. Tidiga mornar och sena eftermiddager ger ett varmare och mjukare ljus och passar därför bra vid porträttfotografering. Starkt solljus mitt på dagen ger skarpa kontraster och fula skuggor under ögonen. Ett tips är då att använda blixten för att lätta upp skuggorna och jämna ut ljuset. En solig dag med slöjmoln ger också ett fint porträttljus.

Se exempelbilder | Kommentera

Se exempelbilder

#3 LÄR DIG KOMPONERA

Precis som en konstnär skapar sin målning, kan du komponera ditt porträtt. Du väljer vilket utsnitt bilden ska ha, ett nära porträtt, eller längre ifrån? Välj vinkel, rakt framifrån är enklast men inte alltid mest intressant. Böj på benen, eller ställ dig på en stol! Undvik stökiga bakgrunder, det tar fokus från ansiktet. Uppmärksamma även färger och former i bilden.

Se exempelbilder | Kommentera

Se exempelbilder

#4 TA MÅNGA BILDER

Ett klick räcker oftast inte för att få till ett bra och spännande porträtt. Digitalkameran inbjuder till att slösa på exponeringarna (det är ju gratis!) så ta dig tid och stanna kvar vid en bild. Fota när personen brister ut i skratt, pratar eller rör på sig. Det är oftast de spontana bilderna som berättar något om personens karaktär och ger intressantare och livfullare porträtt.

Se exempelbilder | Kommentera

Se exempelbilder

#5 UTFORSKA DIN KAMERA

Teknik kan vara tråkigt, men för att få ut bästa resultat är det bra att ha lite koll på sin kamera. De flesta kompaktkameror har olika programfunktioner som t ex landskap, rörelse och porträtt. Använd dessa! Porträttprogrammet hjälper till att förbättra din bild genom en rad olika inställningar, t ex genom att göra ansiktet skarpt och bakgrunden suddig.

Se exempelbilder | Kommentera

Lämna en kommentar