Våga fotografera i motljus

Var inte rädd för motljus! Med lite fantasi och tålamod kan du få helt fantastiska resultat. Dagens kameror klarar nästan vad som helst och ofta finns färdiga program som hjälper dig att hitta de rätta inställningarna. Alternativt kan du ta en testbild, kolla resultatet i displayen och sedan kompensera med kamerans exponeringskontroll som ofta markeras med +/-.

Notera bildtexterna under respektive exempel. Har du fler tips som passar denna rubrik – eller har du kanske synpunkter på dessa tips? Tveka inte att lämna en kommentar.

Fotografering - motljus - tips 1, exempel 1
Exempel 1: Vattnet blänker härligt i motljus. Gå ner med kameran nära vattenytan så blänker det ännu mer. Bilden är tagen på vandring mot Kebnekaise fjällstation.

Fotografering - motljus - tips 1, exempel 2
Exempel 2: Leta upp en plats där ljuset faller fint och vänta in människor som passerar framför kameran, här är det i utkanten av Time Square i New York en sen eftermiddag.

Fotografering - motljus - tips 1, exempel 3
Exempel 3: I öknen i norra Afghanistan strax innan solnedgång. Rakt motljus, tricket är att lura kameran och låta skuggorna bli helt svarta så att silhuetterna blir distinkta.

Lämna en kommentar