Lär känna ljuset

Ta vara på ljuset, experimentera, gå runt ditt motiv och se hur ljuset faller. Vrid och vänd på ditt motiv, förflytta dig själv i sidled/höjdled. Ljuset har olika karaktär olika tider på dygnet. Återvänd till samma plats tidigt på morgonen, förmiddag, sen eftermiddag och i vackert kvällsljus. Undvik att fotografera då solen står som högst, bilderna blir platta och tråkiga, skuggorna blir korta och hårda.

Notera bildtexterna under respektive exempel. Har du fler tips som passar denna rubrik – eller har du kanske synpunkter på dessa tips? Tveka inte att lämna en kommentar.

Fotografering - ljus och ljusförhållanden - tips 1, exempel 1
Exempel 1: Här har solen just börjat bryta igenom horisonten och ljuset hunnit bli relativt mjukt. Brödförsäljaren på strandpromenaden i Beirut får en fin ton med matta och lugna färger.

Fotografering - ljus och ljusförhållanden - tips 1, exempel 2
Exempel 2: Ett mjukt fint ljus sipprar in från dörren på ett sjukhus i Balkh provinsen utanför Mazar-e Sharif i Afghanistan. Jag tog spjärn mot dörrposten för att klara den långa slutartiden, det var bara en av tio exponeringar som blev skarpa.

Fotografering - ljus och ljusförhållanden - tips 1, exempel 3
Exempel 3: Ibland är snabbhet viktigate än ljuset. Här sitter jag i en vit bil som reflekterar ljuset tillbaka på pojken så att bilden nästan ser ljussatt ut. Bilden är tagen i nordvästra hörnet av Afghanistan.

Lämna en kommentar