Testa makrofunktionen

Nästa alla mina exempelbilder är tagna med ett 60 mm objektiv med makrofunktion. Enkelt uttryckt innebär makrofotografering att man kan gå riktigt nära sitt motiv och avbilda det i skala 1:1 eller större. De flesta digitalkameror har ett färdigt program för detta som ofta markeras med en blomikon. Testa och experimentera dig fram – du kommer få häftiga resultat!

Notera bildtexterna under respektive exempel. Har du fler tips som passar denna rubrik – eller har du kanske synpunkter på dessa tips? Tveka inte att lämna en kommentar.

Testa makrofunktionen, exempel 1
Exempel 1: Ingen särskilt spännande bild alls, men i nästa exempel…

Testa makrofunktionen, exempel 2
Exempel 2: …vågar vi oss närmare och får en mycket bättre bild! Tagen med ett 60 mm objektiv, bländare 2,8 och makrofunktion.

Testa makrofunktionen, exempel 3
Exempel 3: En vacker blomma fotograferad rakt ovanifrån. Men vad händer om vi går närmare? Var nyfiken!

Testa makrofunktionen, exempel 4
Exempel 4: Samma blomma, men nu är vi betydligt närmare. Bilden ser nästan manipulerad ut, men är i själva verket bara resultatet av att jag gått riktigt nära och fått extremt kort skärpedjup med stor bländare (2,8).

Testa makrofunktionen, exempel 5
Exempel 5: När vi kommer ännu närmare upptäckte jag detaljer som jag tidigare inte såg. I detta fall de små taggarna som ger en snygg effekt i bilden.

Lämna en kommentar