Fem tips till bättre närbilder

Fotografering närbilder

Våga gå ännu närmare, testa makrofunktionen, uppnå nya effekter med motljus och öppna ditt sinne för detaljerna! Svenska Dagbladets fotograf Yvonne Åsell ger sina bästa tips för att fånga ”det lilla”. Trevlig läsning!

Närbilder, tips 1

#1 VÅGA GÅ RIKTIGT NÄRA

Nöj dig inte med ett steg närmare – ta två! Våga gå riktigt nära människor, människor bits inte. Hitta en detalj hos ditt motiv som du tycker är extra intressant och lägg ditt fokus just precis där. Det kan exempelvis vara ett fint halsband, någon snygg detalj på jackan eller kanske ett par ovanliga skor. Testa att ställa in skärpan på ögonen och använd ett lågt bländartal för att få djup i bilden.

Se exempelbilder | Kommentera

Närbilder, tips 2

#2 TESTA MAKROFUNKTIONEN

Nästa alla mina exempelbilder är tagna med ett 60 mm objektiv med makrofunktion. Enkelt uttryckt innebär makrofotografering att man kan gå riktigt nära sitt motiv och avbilda det i skala 1:1 eller större. De flesta digitalkameror har ett färdigt program för detta som ofta markeras med en blomikon. Testa och experimentera dig fram – du kommer få häftiga resultat!

Se exempelbilder | Kommentera

Närbilder, tips 3

#3 ANVÄND MOTLJUS

Slå på blixten, gå nära och plåta i rakt motljus – resultatet blir en känsla av helt frilagda bilder. Ett annat tips är att låta ljuset genomskina ditt motiv. Ta exempelvis ett rabarberblad, håll det mot solen och ådringen i bladet blir fantastiskt vacker. Låt ditt motiv ”få liv” av ljuset, vänd och vrid på det, hitta nya vinklar. Testa att ljussätta ditt motiv med reflexer från exempelvis foliepapper.

Se exempelbilder | Kommentera

Närbilder, tips 4

#4 FÄRGSÄTT OCH KOMPONERA

Välj en bakgrundsfärg som du gillar och lek med kontrasterna. Vilken som är bäst beror självklart på motivet, men med svart bakgrund kan du inte misslyckas och detaljerna framträder oftast bäst. Försök hitta linjer redan i sökaren när du fotograferar och testa dig fram med olika bländare och vinklar. Var inte rädd för att misslyckas, det är bara du som bestämmer vilka bilder du vill visa!

Se exempelbilder | Kommentera

Närbilder, tips 5

#5 UTFORSKA DETALJERNA

Utgå från en helbild och gå närmare steg för steg. Hitta en speciell detalj som du fokuserar på ur olika vinklar. Gå på känsla, lek med kameran och upptäck fler detaljer genom sökaren. Var kreativ, hitta nya motiv i vana miljöer. Dra ut bestickslådan, plåta fredagsmiddagen eller ta en promenad med fokus på ”det lilla”. Välj objekt som har betydelse för dig och som du gillar. Lycka till!

Se exempelbilder | Kommentera

Lämna en kommentar